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TCCP Survey FAQs 
This is a compliance aid issued by the Consumer Financial Protection 
Bureau (CFPB).  The CFPB published a policy statement on compliance 
aids, available at www.consumerfinance.gov/rules-policy/final-rules/policy-
statement-compliance-aids/, that explains the CFPB’s approach to 
compliance aids.  The questions and answers below pertain to compliance 
with the CFPB’s Terms of Credit Card Plan (TCCP) semiannual survey.   

General FAQs 

QUESTION 1:  
My financial institution received an order from the Consumer Financial 
Protection Bureau (CFPB) requiring it to complete the Terms of Credit Card 
Plans (TCCP) Survey. Is participation in the TCCP Survey mandatory? 

ANSWER (UPDATED 3/21/2023): 
Yes. The CFPB is required by law to collect certain credit card price and availability information 
from a sample of credit card issuers and report this information to Congress and make it 
available to the public, pursuant to provisions of the Truth In Lending Act (TILA), 15 USC § 
1646(b)(1), (2) & (4). If your financial institution received an order from the CFPB requiring t to 
complete the TCCP Survey, your financial institution must complete and submit the TCCP 
Survey to the CFPB. 

http://www.consumerfinance.gov/rules-policy/final-rules/policy-statement-compliance-aids/
http://www.consumerfinance.gov/rules-policy/final-rules/policy-statement-compliance-aids/
http://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title15-section1646&num=0&edition=prelim
http://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title15-section1646&num=0&edition=prelim
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QUESTION 2:  
Why was my financial institution selected for the TCCP Survey? 

ANSWER (UPDATED 3/21/2023): 
TILA requires the CFPB to survey the 25 largest issuers of credit cards, and no fewer than 125 
additional credit card issuers that are distributed equitably and geographically and represent a 
wide spectrum of institutions. See 15 USC § 1646(b)(2). Your financial institution was selected 
because it meets one of the above standards. 

QUESTION 3:  
When must my financial institution submit the TCCP Survey to the CFPB? 

ANSWER (UPDATED 3/21/2023): 
The TCCP Survey dates are March 1 and September 1 unless otherwise stated in the order 
requiring the financial institution to complete the TCCP Survey.  The information provided by the 
financial institution must be current as of December 31, for the March 1 survey date, or June 30, 
for the September 1 survey date. 

QUESTION 4:  
My financial institution received an order from the CFPB requiring the 
financial institution to submit the TCCP Survey for March. However, my 
financial institution did not receive an order email to submit the TCCP 
Survey for September. Should my financial institution prepare to submit the 
TCCP Survey despite not receiving another request to submit the survey? 

ANSWER (UPDATED 3/21/2023): 
No. Prior participation in the TCCP Survey does not mean that your financial institution will be 
selected to participate in the future. If your financial institution was previously required  
participate in the TCCP Survey, it is possible that your financial institution will be required to 
participate again in the future. Nevertheless, absent an order from the CFPB to submit the 
TCCP Survey, your financial institution is not required to file the survey. 

However, a financial institution may volunteer to submit a TCCP Survey if it was not selected by 
the CFPB to participate in the survey.  To volunteer to submit a TCCP Survey, please complete 
the Collect Registration Form and submit it to Collect_Support@cfpb.gov. After the Bureau 
CFPB processes the Collect Registration Form, the point of contact (POC) listed on the Collect 

http://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title15-section1646&num=0&edition=prelim
https://files.consumerfinance.gov/f/documents/cfpb_collect-registration.pdf
https://bcfp365-my.sharepoint.com/personal/sue-yun_ahn_cfpb_gov/Documents/2013%20Misc%20Clearance/Collect_Support@cfpb.gov
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Registration Form can either complete the TCCP Survey or delegate another person (delegated 
POC) to complete the TCCP Survey.   

QUESTION 5:  
What credit card plan should my financial institution list when completing 
the TCCP Survey? How many plans must I submit? 

ANSWER (UPDATED 3/21/2023): 
There are three types of TCCP Survey participants: (1) large issuer survey participants, (2) 
regional issuer survey participants, and (3) voluntary survey participants.  If your financial 
institution is required to participate in the TCCP Survey, the order from the CFPB will state 
whether your financial institution is a large issuer survey participant, or a regional issuer survey 
participant.  If your financial institution is choosing to voluntarily submit a TCCP Survey, your 
financial institution is a voluntary survey participant.  

Large issuer survey participants are required to submit a TCCP Survey for each of their 
network-branded, domestic consumer credit card products. For the purposes of the TCCP 
Survey, a credit card “product” is defined by “the existence of a unique marketing or brand name 
associated with that specific program.  For example, a card issuer offers two credit card 
products marketed as the “Gold Card” and the “Silver Card.” While the terms and conditions for 
these two separate products may be disclosed under a singular credit card agreement, for the 
purposes of the TCCP Survey, the pricing terms of these products must be reported separately.  
The example above remains the same regardless of whether or the extent to which the terms 
applicable to the products differ. For example, even if the Silver and Gold cards have a range of 
purchase APRs from 10 percent to 20 percent, the issuer cannot include accounts under the 
Gold Card when calculating the median purchase APR by credit score tier for accounts under 
the Silver Card. 

Regional issuer survey participants and voluntary survey participants submit a TCCP Survey for 
at least one consumer credit card plan offered by your financial institution. The plan must be a 
third-party plan, such as Visa, MasterCard, or Discover. Do not report information on a specific 
retail store card plan. Your financial institution must use the third-party plan that had the largest 
number of cards outstanding and that was available to new customers as of the report date. If 
your largest plan is an affinity group plan, you may report information on that plan, or you may 
report on the largest plan made available to the general public (such as Visa or MasterCard that 
does not require affinity relationship). Both regional and voluntary issuer survey participants 
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have the option to submit additional TCCP Surveys for other credit card products offered by 
your financial institution. 

For more information on completing the TCCP Survey, review the data and access resources 
for submitting the TCCP Survey. 

QUESTION 6:  
My financial institution recently sold its credit card portfolio and no longer 
issues credit cards. Are we required to continue to submit the TCCP 
Survey? 

ANSWER (UPDATED 6/20/2018): 
No. Please email Collect_Support@cfpb.gov to be removed from the survey panel.  

QUESTION 7:  
Is Apple Pay considered “mobile wallet provisioning” for the TCCP Survey? 

ANSWER (UPDATED 1/31/2022): 
Yes, Apple Pay is considered “mobile wallet provisioning” for the TCCP Survey.  See Section 
3.11 of the TCCP User Guide.  

QUESTION 8:  
Should a credit card issuer report a foreign transaction fee as a 
“Transaction Fee” on the TCCP Survey?  

ANSWER (UPDATED 1/31/2022): 
No.  The TCCP Survey requires a reporting credit card issuer to report whether it imposes a 
transaction fee for each use of the card to make a purchase. See Section 3.6 of the TCCP User 
Guide.  A foreign transaction fee is not assessed for each use of the card, as a foreign 
transaction fee is only assessed when a consumer uses a credit card to make a purchase in a 
foreign currency.  

https://www.consumerfinance.gov/data-research/credit-card-data/terms-credit-card-plans-survey/
https://www.consumerfinance.gov/data-research/credit-card-data/terms-credit-card-plans-survey/
https://files.consumerfinance.gov/f/documents/TCCP_User_Guide_Final.pdf
https://files.consumerfinance.gov/f/documents/TCCP_User_Guide_Final.pdf
https://files.consumerfinance.gov/f/documents/TCCP_User_Guide_Final.pdf
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Submitting TCCP FAQs 

QUESTION 1:  
How does a financial institution submit a TCCP Survey? 

ANSWER (UPDATED 3/21/2023): 
A financial institution must submit the TCCP Survey using the CFPB’s Collect website. Collect 
will guide you through the entire survey submission process. The CFPB has created a TCCP 
quick reference guide and user guide that explain how a financial institution can submit the 
TCCP Survey using Collect.  These guides can be accessed on the CFPB’s website: 
https://www.consumerfinance.gov/data-research/credit-card-data/terms-credit-card-plans-
survey/. 

QUESTION 2:  
How do I register my financial institution on the Collect website? 

ANSWER (UPDATED 3/21/2023): 
To register your financial institution to submit the TCCP Survey using Collect, please complete 
the Collect Registration Form and submit it to Collect_Support@cfpb.gov. After the CFPB 
processes the Collect Registration Form, the POC listed on the Collect Registration Form can 
either complete the TCCP Survey or delegate another person (delegated POC) to complete the 
TCCP Survey. 

QUESTION 3:  
What is a POC? How can I identify my financial institution’s POC? 

ANSWER (UPDATED 6/20/2018): 
A POC is an individual at your financial institution who can delegate to other people at your 
financial institution permission to submit information via Collect (delegated POCs). The POC 
also has the ability to remove these permissions, if desired. If you are unsure who your financial 
institution’s POC is, contact Collect_Support@cfpb.gov.  

https://www.consumerfinance.gov/data-research/credit-card-data/terms-credit-card-plans-survey/
https://www.consumerfinance.gov/data-research/credit-card-data/terms-credit-card-plans-survey/
https://files.consumerfinance.gov/f/documents/cfpb_collect-registration.pdf
https://bcfp365-my.sharepoint.com/personal/sue-yun_ahn_cfpb_gov/Documents/2013%20Misc%20Clearance/Collect_Support@cfpb.gov
https://bcfp365-my.sharepoint.com/personal/sue-yun_ahn_cfpb_gov/Documents/2013%20Misc%20Clearance/Collect_Support@cfpb.gov
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QUESTION 4:  
I am my financial institution’s POC, but I am not responsible for submitting 
the TCCP Survey (I delegate this task to another employee). Can I view the 
information being submitted by a delegated POC in Collect? 

ANSWER (UPDATED 3/21/2023): 
Yes. All data submitted by your financial institution is viewable by you and any delegated POCs 
in Collect. Once your data is submitted, the CFPB will review and publish the data at 
https://data.consumerfinance.gov/Government/Survey-of-Credit-Card-Plans/gme7-gkkr.  

QUESTION 5:  
My financial institution would like to submit the TCCP Survey by email 
using the Excel spreadsheet. Where can I find instructions for filling out and 
submitting the Excel spreadsheet? 

ANSWER (UPDATED 3/21/2023): 
Pursuant to the Technical Specifications for Credit Card Agreement and Data Submissions 
Required under TILA and the CARD Act (Regulation Z) Procedural Rule issued on August 20, 
2021, the CFPB no longer accepts FR 2572 (the Excel spreadsheet) as a method for submitting 
TCCP data.  Thus, card issuers selected to participate in the TCCP Survey must use Collect to 
submit their TCCP data to the CFPB starting with the survey cycle beginning on January 31, 
2022, for which responses are due on February 14, 2022.  You can read the procedural rule at: 
www.consumerfinance.gov/rules-policy/final-rules/technical-specifications-for-credit-card-
agreement-and-data-submissions-required-under-tila-and-the-card-act-regulation-z/. 

QUESTION 6:  
After I submitted the TCCP Survey for my financial institution, I realized that 
the submission contained an error. Can I correct the error? 

ANSWER (UPDATED 6/20/2018): 
Yes. To correct the error, please contact Collect_Support@cfpb.gov.   

https://data.consumerfinance.gov/Government/Survey-of-Credit-Card-Plans/gme7-gkkr
https://bcfp365-my.sharepoint.com/personal/sue-yun_ahn_cfpb_gov/Documents/2013%20Misc%20Clearance/Collect_Support@cfpb.gov
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Collect Website FAQs 

QUESTION 1:  
I lost my Collect login information, or my account has been locked. Can the 
CFPB provide me with new login information or unlock my account? 

ANSWER (UPDATED 3/21/2023): 
Yes. Please email Collect_Support@cfpb.gov to request your user login information or to unlock 
your account. The CFPB’s support team will contact you to verify your identity and provide you 
with access to your account.   

QUESTION 2:  
May I contact the CFPB with questions regarding uploading a TCCP 
Survey or CFPB Collect? 

ANSWER (UPDATED 3/21/2023): 
Yes. Please email all questions to Collect_Support@cfpb.gov. The CFPB’s support team will 
ensure that you receive a timely response.   

 

https://bcfp365-my.sharepoint.com/personal/sue-yun_ahn_cfpb_gov/Documents/2013%20Misc%20Clearance/Collect_Support@cfpb.gov
https://bcfp365-my.sharepoint.com/personal/sue-yun_ahn_cfpb_gov/Documents/2013%20Misc%20Clearance/Collect_Support@cfpb.gov
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