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   May 13, 2020 

Payments and Deposits Rules FAQs related 
to the COVID-19 Pandemic 

This is a Compliance Aid issued by the Consumer Financial Protection Bureau. The Bureau 
published a Policy Statement on Compliance Aids, available at 
https://www.consumerfinance.gov/policycompliance/rulemaking/final-rules/policy-statement-
compliance-aids/, that explains the Bureau’s approach to Compliance Aids.  

QUESTION 1: Can a financial institution (FI) or a depository institution (DI) 
change account terms for consumer checking, savings, or prepaid 
accounts due to the pandemic? 

ANSWER (UPDATED 5/13/20): 

FIs and DIs may change account terms so long as they provide appropriate notice to 
consumers; changes favorable to the consumer can be implemented immediately 
without advance notice.  Regulations E and DD provide a process under which FIs and DIs 
may change account terms that are required to be disclosed to consumers, such as ATM fees 
or overdraft fees (where applicable).1  For some types of changes, Regulation E requires an FI 
to provide the consumer with at least 21 days’ notice before implementing the change, and 
Regulation DD requires a DI to provide the consumer with at least 30 days’ notice.2  The notice 

                                                        

1 Pursuant to section 272 of the Truth in Savings Act, the Bureau's Regulation DD, 12 CFR part 1030, does not apply 
to credit unions. Instead, TISA section 272 directs the NCUA to prescribe truth-in-savings regulations applicable to 
credit unions.  And, 12 CFR part 707 is the NCUA's truth-in-savings regulation applicable to credit unions. 

2 12 CFR 1005.8(a)(1); 12 CFR 1030.5(a)(1).  Where both Regulation E and Regulation DD require a change-in-terms 
notice with respect to an account, an institution may comply with the change-in-terms timing requirement of 
Regulation E.  See § 1030.3(c) and comment 1030.3(c)-1.i.  Further, accounts subject to both Regulations E and 
DD may combine information required by these and other regulations. 12 CFR 1005.4(b). 

https://www.consumerfinance.gov/policycompliance/rulemaking/final-rules/policy-statement-compliance-aids/,
https://www.consumerfinance.gov/policycompliance/rulemaking/final-rules/policy-statement-compliance-aids/,
https://www.consumerfinance.gov/policy-compliance/rulemaking/regulations/1005/8/#a-1
https://www.consumerfinance.gov/policy-compliance/rulemaking/regulations/1030/5/#a-1
https://www.consumerfinance.gov/policy-compliance/rulemaking/regulations/1005/4/#b
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should clearly state the effective date of the change.  As discussed more below, however, 
changes favorable to the consumer do not require advance notice and may provide immediate 
relief. 

 

QUESTION 2: Can an FI or DI immediately change account terms for 
consumer checking, savings, or prepaid accounts to provide relief? 

ANSWER (UPDATED 5/13/20): 

Yes, FIs and DIs may immediately make changes to account terms that are favorable for 
the consumer.  The Bureau reminds FIs and DIs that Regulations E and DD allow for the 
provision of immediate relief to consumers by changing account terms without advance notice 
where the change in terms is clearly favorable to the consumer.  Under Regulation E, an FI 
need not provide advance notice of a change in account terms if it chooses to decrease a fee.3  
For example, a credit union might choose to immediately reduce an ATM fee normally assessed 
on the account from $2 to free.  The Bureau would advise the credit union to clearly notify the 
consumer as soon as reasonably practicable.  Regulation DD only requires advance notice of 
changes in account terms that “may reduce the annual percentage yield or adversely affect the 
consumer.”4  So, for example, a bank might choose to immediately reduce or eliminate an 
account’s monthly maintenance fee. As another example, in light of the Federal Reserve 
Board’s April 2020 interim final rule5 deleting the six-per-month transfer limit on savings 
accounts, an institution may eliminate transfer fees on savings accounts without providing 
advance notice.  The Bureau cautions that if FIs or DIs later choose to once again raise or re-
implement these fees after the COVID-19 pandemic abates, advance notice requirements would 
apply. 

 

 

                                                        

3 12 CFR 1005.8(a)(1)(i). 

4 12 CFR 1030.5(a)(1). 

5 85 FR 23445, Apr. 28, 2020 (https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2020-04-28/pdf/2020-09044.pdf). 

https://www.consumerfinance.gov/policy-compliance/rulemaking/regulations/1005/8/#a-1-i
https://www.consumerfinance.gov/policy-compliance/rulemaking/regulations/1030/5/#a-1
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QUESTION 3: Are there other means for checking, savings, or prepaid 
account providers to provide consumers with immediate relief? 

ANSWER (UPDATED 5/13/20): 

Yes, FIs and DIs may choose to assist consumers by other means, such as using 
discretion to waive fees and proactively engaging with consumers.  The Bureau notes that 
many FIs and DIs already use discretion to waive or reduce fees on a case-by-case basis, 
without changing overall account terms.  So long as this practice is consistent with other law, 
such waivers for occasional fees may help consumers who unexpectedly overdraw an account, 
or incur a non-sufficient funds charge, as their incomes and expenses suddenly change.6  While 
some banks and credit unions have informed the Bureau that they often waive certain fees 
when a consumer contacts the institution to express concern, banks and credit unions could 
consider implementing some waivers without solicitation, so as to avoid queues for those 
customers using the phone.  Doing so may, for example, facilitate consumer access to 
economic impact payments. 

FIs are also reminded of their obligations to honor stop payment requests from consumers 
relating to preauthorized transfers – payments that consumers may have set up for recurring 
bills or expenses such as monthly memberships.7  Many consumers facing loss of income and 
other financial difficulties may need to reprioritize their payments.   

                                                        

6 Pursuant to the Equal Credit Opportunity Act, institutions should ensure that they do not discriminate against an 
applicant on a prohibited basis regarding any aspect of a credit transaction. 

7 12 CFR 1005.2(k); 12 CFR 1005.10(c).  See also CFPB’s related advice to consumers found at 
https://www.consumerfinance.gov/ask-cfpb/how-do-i-stop-automatic-payments-from-my-bank-account-en-
2023/. 
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