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Open-End (not Home-Secured) Rules FAQs 
related to the COVID-19 Pandemic 

This is a Compliance Aid issued by the Consumer Financial Protection Bureau. The Bureau 
published a Policy Statement on Compliance Aids, available at 
https://www.consumerfinance.gov/policycompliance/rulemaking/final-rules/policy-statement-
compliance-aids/, that explains the Bureau’s approach to Compliance Aids.   

 

QUESTION 1: Can a creditor that extends open-end (not home-secured) 
credit, such as a credit card issuer, change account terms for a consumer 
due to the pandemic? 

ANSWER (UPDATED 5/13/20) 

Yes, a creditor may change account terms, although most significant changes in terms 
require advance notice.  This advance notice requirement does not apply to specific 
circumstances that may help consumers in need.  In general, a creditor must provide the 
consumer with written notice at least 45 days prior to a significant change in terms.1  However, 
there is no advance notice requirement should a creditor choose to extend an account’s grace 

                                                        

1 12 CFR 1026.9(c)(2)(i)(A).  

 

https://www.consumerfinance.gov/policycompliance/rulemaking/final-rules/policy-statement-compliance-aids/,
https://www.consumerfinance.gov/policycompliance/rulemaking/final-rules/policy-statement-compliance-aids/,
https://www.consumerfinance.gov/policy-compliance/rulemaking/regulations/1026/9/#c-2-i-A
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period.2  Likewise, there is no advance notice requirement should a creditor choose to reduce 
any component of a finance or other charge, which might provide immediate relief for 
consumers.3  Further, if a creditor indicates at the outset of a temporary hardship arrangement 
that it is temporarily reducing a consumer’s APR for the duration of the hardship arrangement, 
the creditor would not need to notify the consumer prior to making this reduction.4   

 

QUESTION 2: If a creditor that extends open-end (not home-secured) 
credit, such as a credit card issuer, arranges hardship relief, must the 
creditor give advance written notice of any increase in charges or payments 
that will follow completion of, or failure to complete, the arrangement? 

ANSWER (UPDATED 5/13/20):  

No, so long as the creditor complies with certain requirements.  A creditor that enters into a 
temporary hardship arrangement with a consumer by telephone can put the relief in place after 
providing the consumer with an oral disclosure of the terms of the arrangement including those 
that will apply at the end of the arrangement,5 so long as the creditor mails or delivers a written 
disclosure of those terms to the consumer as soon as reasonably practicable after the oral 
disclosure is provided.6  In order for a creditor to take advantage of this flexibility to avoid 
advance written notice, the terms that begin to apply at the end of the hardship arrangement 
must be as favorable to the consumer as the terms that applied prior to the beginning of the 
hardship arrangement.7  While not required, creditors may remind consumers as the 
forbearance period nears its end, so consumers may prepare for the resumption of prior terms, 
or if necessary, contact the creditor.  Such reminders may help reduce consumer confusion and 
complaints. 

 

                                                        

2 12 CFR 1026.9(c)(2)(v)(A). 

3 Id. 

4 Id. 

5 12 CFR 1026.9(c)(2)(v)(D) 

6 12 CFR 1026.9(c)(2)(v)(D)(2) 

7 12 CFR 1026.9(c)(2)(v)(D)(1) 

https://www.consumerfinance.gov/policy-compliance/rulemaking/regulations/1026/9/#c-2-v-A
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QUESTION 3: How else can creditors engage with consumers to assist 
them during the COVID-19 pandemic? 

ANSWER (UPDATED 5/13/20): 

Open end non-home secured creditors may communicate proactively with consumers to 
provide helpful information and resources.  As in-person interaction continues to pose 
challenges, telephone and consumer response resources may be strained for some creditors.  
Communicating in advance with consumers, before they may encounter unexpected problems, 
may help educate them with respect to common problems and potential resources to help solve 
such problems.  These communications might also highlight how consumers may use online 
resources or email to communicate with the creditor.  Creditors might consider adding additional 
communications or materials when sending existing periodic statements.  Creditors could also 
make their customers aware of the Bureau’s resources, including the Bureau’s COVID-19 
resources for consumers and general consumer tools. 

Creditors may also be able to expedite communication with consumers by using electronic 
means to deliver required disclosures.  Disclosures may be provided in electronic form, subject 
to compliance with consumer consent and other applicable provisions of the E-SIGN Act.8  The 
E-Sign Act does not permit a consumer to consent orally to electronic provision of written 
disclosures.9  However, creditors could obtain a consumer’s email address over the phone and 
contact the consumer through the provided email address to obtain consent by, for example, 
providing a hyperlink through which a consumer might agree to electronic disclosure. 

                                                        

8 15 U.S.C. 7001 et seq.  See 15 U.S.C. 7001(c)(1); 12 CFR 1026.5(a)(1)(iii). 

9 15 U.S.C. 7001(c)(6). 

https://www.consumerfinance.gov/coronavirus/
https://www.consumerfinance.gov/coronavirus/
https://www.consumerfinance.gov/consumer-tools/
https://www.consumerfinance.gov/policy-compliance/rulemaking/regulations/1026/5/#a-1-iii
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