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2 CONSUMER FINANCIAL PROTECTION BUREAU 

CFPB staff has been participating in a series of webinars sponsored by the Federal Reserve to 

address implementation of the new rule.  This document contains a list of each question 

answered in the webinars, the date of the webinar in which the question was covered and the 

time stamp (hour: minute:second)  when the question was answered in the course of that 

particular webinar.    

Recordings of the webinars can be found at www.consumerfinance.gov/regulatory-

implementation/tila-respa/.  Please note that registration is required to view the recordings at 

the Outlook Live site. 

These presentations are current as of the date on which they were presented. These 

presentations do not represent legal interpretation, guidance or advice of the Bureau. While 

efforts have been made to ensure accuracy, these presentations are not a substitute for the rule. 

Only the rule and its Official Interpretations can provide complete and definitive information 

regarding requirements. This document does not bind the Bureau and does not create any 

rights, benefits, or defenses, substantive or procedural, that are enforceable by any party in any 

manner. 

 

http://www.consumerfinance.gov/regulatory-implementation/tila-respa/
http://www.consumerfinance.gov/regulatory-implementation/tila-respa/
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Question Webinar 

Date 
Time 
stamp 

1. Pre-application activity   

Can a creditor review detailed written documentation of 
income and assets prior to delivering a Loan Estimate? 

5/26/15 9:14 

2. Definition of application   

Does the new definition of “application” under the rule apply 
to home equity lines of credit (HELOCs)?  Will the previous 
definition of “application” still apply to HELOCs and other 
products? 

5/26/15 
12:55 

May an institution collect more information than the six pieces 
of information that would constitute an application before 
issuing a loan estimate?  

6/17/14 57:20 

Does a creditor have to collect all six pieces of information at 
once or can they strategically collect it to better control when 
they have to generate the loan estimate?  

6/17/14 1:00:03 

The definition of application does not include loan term or 
product type.  What if a consumer submits the six elements 
listed in the rule, but does not specify the type of product or 
term?  

 

8/26/14  11:55 

What if the consumer starts filling out an online application 
and saves it with the six pieces of information entered, but has 
not yet submitted it to the creditor?  
 

8/26/14 15:45 

What if the loan is a refinance and the other creditor already 
has this particular information on file?   

8/26/14 
17:10 

May an online application system reject applications 
submitted by a consumer that contain the six elements of an 
application because other preferred information is not 
included?   
 

8/26/14 
18:13 
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3. Scope of rule  
 

Do the new disclosure requirements apply to assumptions? 

 

8/26/14 
21:55 

Would a successor-in-interest be considered a “subsequent 
purchaser” for the purpose of the assumption disclosure?   

8/26/14 
23:00 

Section 1026.3(h) exempts certain downpayment assistance 
loans from the new rules.  Do creditors still need to provide 
the existing TILA disclosures for those loans?   
 

8/26/14 
25:03 

4. Record retention 
 

 

For seller Closing Disclosure provided on a separate document 
by the settlement agent pursuant to 1026.38(t)(5) and 
1026.19(f)(4), are creditors required to collect and retain 
documents related to the seller that were provided only to the 
settlement agent? 

8/26/14 
26:47 

5. Tolerances  
 

Is owner’s title insurance not required by the creditor subject 

to the 10% cumulative tolerances?   

 

8/26/14 
32:10 

6. Disclosures/redisclosure timing   

Does the 7-day waiting period before consummation that 

applies to Loan Estimates apply to revised disclosures?   

 

8/26/14 36:30 

Are creditors required to provide revised Loan Estimates on 
the same business day that a consumer or loan officer requests 
a rate lock?   
 

8/26/14 38:08 

May a Closing Disclosure be provided early and revised 
Closing Disclosures used in place of revised Loan Estimates for 
redisclosing estimates that change due to changed 
circumstances? 
 

   
 

8/26/14 40:55 

Is an additional 3-business-day waiting period required if the 
APR decreases by more than 1/4 or 1/8 percentage points?   
 

8/26/14 48:05 
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7. Loan estimate – General   

Where on the Loan Estimate form is the creditor supposed to 
provide the language described in 1026.19(e)(3)(iv)(F) for 
construction loans where settlement may be delayed?   

8/26/14 51:15 

For second mortgages issued simultaneously with first 
mortgages as part of the purchase transaction (or 
“simultaneous seconds”) is the creditor allowed to use the 
alternative Loan Estimate for transactions without a seller?   

8/26/14 52:30 

If there is more than one applicant/consumer, what needs to 
be disclosed on the Loan Estimate?   
 

8/26/14 56:10 

Is there a required font size for the Loan Estimate?   

 
10/1/14 11:40 

Can the designation “N/A” be used where no value is to be 
disclosed on the Loan Estimate?   
 

10/1/14 12:50 

Is there a required naming convention used for charges on the 
Loan Estimate?   
 

10/1/14 13:16 

Does the creditor have to disclose an itemization of the 

amount financed with the Loan Estimate?   

 

10/1/14 14:40 

8. Loan Estimate - Page 1  
 

When the Sale Price of the property is not yet known, does the 

creditor disclose a label other than “Sale Price” for the Sale 

Price on the Loan Estimate?   

 

10/1/14 23:45 

If a loan product consists of a combination of two product 
types – e.g., a step rate for a set period of time, followed by an 
adjustable rate for the remaining term of the loan – how is the 
product to be described?  Should it be described as an 
Adjustable Rate loan or as a Step Rate loan?   

10/1/14 24:41 

Is the mailing address for each Applicant the U.S. postal 

mailing address or can it be some other type of address?   

 

10/1/14 26:05 
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If a broker is issuing a Loan Estimate but does not know the 

creditor, may the broker put its name in place of the creditors?   

 

10/1/14 27:37 

Section 1026.37(a)(12) indicates the creditor must disclose a 

unique loan ID number.  If the creditor is unknown: 

Is the broker required to generate and disclose a unique 

loan ID number?   

10/1/14 28:43 

Is the creditor required to disclose its own unique loan 

ID once there is a creditor for the loan?   10/1/14 30:32 

Can the amount disclosed for Estimated Taxes, Insurance & 

Assessments be for a time period of other than monthly?   

 

10/1/14 39:35 

If mortgage insurance will automatically terminate in the time 

period that would be included in the 4th column, how do I 

indicate that mortgage insurance will terminate before the end 

of the loan?   

 

10/1/14 40:50 

Must the escrow row be shown if no escrow account is 

established?   10/1/14 42:47 

Are flood insurance premiums included in Homeowner’s 

Insurance for purposes of the Escrow disclosure and the Taxes 

and Insurance & Assessments disclosure on the Projected 

Payments table?   

10/1/14 43:07 

Alternative for transactions without a seller:  Are the 

modifications to the Loan Estimate for transactions without a 

seller required?   

 

10/1/14 45:08 

9. Loan Estimate – Page two   
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If a creditor charges an origination fee that is a percentage of 

the loan amount, but it is not a “point paid to the creditor to 

reduce the interest rate,” may the creditor identify it as a point 

in some way to preserve its tax deductibility for the consumer?   
10/1/14 48:30 

Assume the creditor will pay a Loan-Level Price Adjustment 

(LLPA) to the secondary market purchaser: 

If the creditor does not charge the consumer an upfront 

fee, but passes the cost of the LLPA on to the consumer 

through interest, is the creditor required to disclose the 

LLPA?   

 

10/1/14 50:42 

If the creditor does charge the consumer an upfront 

fee, should it be disclosed as a “point” or an 

“origination charge”?   
10/1/14 51:58 

If the creditor offers the borrower a zero or lower point 

option, and the consumer chooses to pay for discount 

points in an amount greater than the LLPA to obtain a 

lower rate, may the creditor disclose the amount paid 

as discount points rather than as an origination 

charge?   

 

10/1/14 53:42 

Must a creditor disclose fees that are not allowed by FHA/VA?  

If so, where?   

 

10/1/14 55:28 

How does the creditor disclose charges for third-party 

administrative and processing fees that are currently rolled up 

into Block 1 of the GFE?   

 

10/1/14 56:48 

Can a creditor change the number of lines for each category of 

costs if there are more or fewer charges in each category?   

 

10/1/14 58:07 

How should premium rate creditor or “negative points” be 

disclosed?  May the creditor add a separate addendum to 

detail the offset?   

 

10/1/14 59:00 
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Recording fees and other taxes appear to encompass all 

government taxes which are not transfer taxes.  Does this 

include taxes on separate services, such as title insurance?   

 

10/1/14 1:00:45 

Credit life insurance is usually paid on a monthly basis, but is 

only mentioned in the “Other” section of “Other Costs.”  Is that 

where I should disclose the premium?   

 

10/1/14 1:02:00 

Comment 1 to Section 1026.37(h)(1)(ii) indicates that the 
amount disclosed is determined by subtracting the estimated 
total amount of payments to third parties not otherwise 
disclosed as Loan Costs or Other Costs.  Some fees that are 
considered to be financed are already disclosed as Loan Costs.  
However, if these amounts are not considered financed, then 
the total Cash to Close would be too high because the financed 
fees are not subtracted.  Can you please clarify? 

5/26/15 16:05 

How does a creditor determine the “third party” payments to 

be deducted from the loan amount to calculate the Closing 

Costs Financed?   

 

10/1/14 1:06:25 

Is the deposit or down payment subtracted as part of the 

calculation of Closing Cost Financed?   

 

10/1/14 1:07:23 

Is the calculation of the Closing Costs Financed line item 

affected by a seller credit?   10/1/14 
1:07:53 
 

For the “Downpayment/Funds for Borrower” line item, does 

the “existing debt” being satisfied include any type of debt, 

other than debts disclosed under 1026.37(g), whether or not 

the creditor required it to be repaid?  

 

10/1/14 1:08:14 

What debt is disclosed under 1026.37(g) instead of as part of 

Payoffs and Payments under the alternative Calculating Cash 

to Close table?   

 

10/1/14 1:09:10 

Does the payoff of any outstanding debt of the consumer 

included as part of Payoffs and Payments or only those debts 

of the consumer that are required to be paid as a condition of 

the extension of credit?   

 

10/1/14 1:10:08 

Can the alternative cash to close table be used for multiple 

loan transactions without a seller?  There is no line for the 

application of subordinate financing in the alternative Cash to 

Close table.   

 

10/1/14 1:10:55 
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Can the standard Calculating Cash to Close table disclose the 

Estimated Cash to Close amount as a negative number?   

 

10/1/14 1:12:26 

AP and AIR Tables - Are the adjustable payments and 

adjustable interest tables disclosed for a fixed rate loan?   10/1/14 1:13:25 

If there is a valid changed circumstance or a borrower 
requested change that triggers another third-party service that 
the creditor permits the consumer to shop for, should the list 
of service providers be updated and re-disclosed, or is the 
written list of service providers required to be provided only 
once upon providing the initial Loan Estimate? 

5/26/15 
21:56 

10. Loan Estimate – Page three   

In a loan with a mortgage broker, must both a creditor’s loan 

officer and a mortgage broker’s loan officer be listed on 

Contact Information?   

  

10/1/14 1:15:11 

Contact information - Should we use the same person’s 

NMLSR identification number that will be identified on the 

note and other documents?   

 

10/1/14 1:17:17 

Comparisons Table – Is the APR disclosed as a rounded 

amount or is it truncated at three decimal places?   10/1/14 1:19:43 

Does the creditor need to disclose on the Loan Estimate that it 

will transfer servicing if the transfer is not immediate, but will 

happen at some later point in time during the life of the loan?   

 

10/1/14 1:21:34 

Does the creditor need to disclose on the Loan Estimate that it 

will transfer servicing if the transfer is to the creditor’s 

subsidiary or affiliate?  

 

10/1/14   1:22:37 

Does the Appraisal notice satisfy the requirements of 

Regulation B, or does the creditor need to provide a separate 

disclosure for that requirement?   

 

 

10/1/14 1:23:28 

How can a creditor communicate to the consumer that the 

identification of a service provider on a written list is not an 

endorsement of that service provider?   

 

10/1/14 1:25:28 
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11. Closing Disclosure – General   

What should creditors do if the information required to be 

disclosed doesn’t fit in the space allotted on the form? 11/18/14 57:53 

Is there a model or sample of an addendum? 
11/18/14 59:04 

Is there anything creditors are required to include on the 
addendum?   11/18/14 59:26 

The current HUD-1 has a comparison chart to show the 
applicable tolerance levels and how the charges compare.  
Where is the equivalent chart on the Closing Disclosure? 

5/26/15 28.28 

In a scenario where the creditor’s estimate of closing costs 
changes, but the prior estimate remains “in good faith” for 
purposes of Section 1026.19(e)(3), is the creditor prohibited 
from providing the consumer with a revised disclosure?   

5/26/15 24:17 

If the owner’s title policy disclosed on the Closing Disclosure is 
not the same amount of the premium quoted by the title 
underwriter, how does a creditor show that a seller has agreed 
to pay for the owner’s title insurance?   

5/26/15 29:29 

12. Closing Disclosure – Page 2   

How does the disclosure of recording fees differ between the 

Loan Estimate and Closing Disclosure?    11/18/14 34:26 

How should creditors disclose the name of the government 

entity to whom a transfer tax fund is distributed? 11/18/14 35:35 

13. Closing Disclosure – Page 4   

Loan disclosure on partial prepayments - Is a lender required 

to choose only one option for the Partial Payments disclosure 

required by § 1026.38(l)(5), or is it possible to check multiple 

boxes? 

11/18/14 53.57 

14. Closing Disclosure – Page 5   
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What constitutes an anti-deficiency law for purposes of the 

Closing Disclosure?  11/18/14 53:57 

Do statutes of limitations on obtaining or collecting a 

deficiency judgment count as anti-deficiency protections for 

purposes of the Closing Disclosure? 

11/18/14 54.51 

Are state laws that limit how much a creditor may collect in an 

anti-deficiency judgment considered anti-deficiency 

protections for purposes of the closing disclosure? 
11/18/14 55:50 

How should a creditor make this disclosure if a state anti-

deficiency law could apply to the loan, but whether it 

ultimately would apply depends on facts and circumstances at 

the time of foreclosure?  

11/18/14 56:28 

15.  Your Home Loan Toolkit/Settlement booklet 
  

Can market participants place their logo on the Toolkit 
cover? 

5/26/15 40:05 

If a creditor makes the toolkit available on its website, does 
that satisfy the rule’s delivery requirement? 

5/26/15 40:56 

16.   Other 
  

Can the disclosures be completed by hand printing? 5/26/15 14:14 

Construction-to-permanent loans can be structured to have a 
single closing at the beginning of the process, or to have two 
closings, one at the beginning and then another at the end of 
the construction phase before the loan converts into 
permanent financing.  How should a creditor disclose terms 
in a single-close construction-to-permanent loan 
transaction? 

5/26/15 19:13 


